Nu-i vreun secret că s-a interzis fumatul în baruri. E peste tot pe facebook. Toți vorbesc despre asta. Rețelele de socializare s-au împărțit în două tabere: hipsterii anti-fumat care se bucură că în sfârșit viețile nu le mai sunt amenințate de fumatul pasiv, și fumătorii hardcore care fumează de x ani și nu se pot lăsa, care acum trebuie să iasă în frig, viscol, ploaie, uragan, la una mică.

În opinia mea, amândouă ”taberele” sunt ipocrite. Da, ăsta-i adevărul, atât ăla care se plânge că e intoxicat de fumul altora, cât și ăla căruia ”îi e lene” să iasă, de câteva ori pe oră, în fața barului. Dar, nefumătorii uită ceva. Barurile, pub-urile, etc. au fost făcute special pentru viciile oamenilor. Alcool, țigări, etc. Barul era refugiul unde te duceai să te îmbeți cu prietenii tăi, fumători sau nu. Și nimeni nu cred c-are prieteni nefumători care strâmbă din nas când te văd că aprinzi țigara.

E foarte adevărat și că multe baruri nu aveau sisteme de ventilație bune, la modul că efectiv era ceața de la atâta fum, dar asta nu-i în niciun caz vina fumătorilor. E vina patronilor de bar și cred, sincer, că orice patron de bar/pub/etc. preferă să bage mai mulți bani în aerisirea localului lor decât să-și piardă clienții, și, implicit, profitul. Pentru că ăsta-i adevărul. Fumătorii beau mai mult. Smoking and drinking go hand in hand. Clientul vine în bar, comandă o bere, bagă trei țigări, mai comandă una, se simte bine, și tot așa. Acum n-o să se mai simtă bine. Cui naiba îi place să iasă din local de fiecare dată când are chef de o țigară? E de căcat. Ar ajunge să petreacă mai mult timp afară decât înăuntru și până la urmă și-ar băga pula și-ar pleca acasă, unde nimeni nu-i impune nimic.

Pe de altă parte, cum poți tu, ca nefumător, să vii să-mi zici mie că-ți distrug sănătatea? Când tu bei 2 L de Pepsi pe zi, cinșpe beri și zece vodci seara, bagi numai șaorme și haleală de la Mc, și probabil în zece ani o să mori de infarct oricum, pentru că ai un stil de viață mizerabil. Nu cumva sună a ipocrizie?! Eu nu-ți spun ție să renunți la grăsimi pt. că ai să mori, fiindcă mă cam doare-n pulă. Nu-ți zic nici să nu mai comanzi a paișpea vodcă fiindcă duhnești a alcool și probabil o să borăști pe masă și pe oamenii din jur. Pentru că de asta s-au făcut barurile, for fuck’s sake. Să mergi într-un bar unde nu poți să fumezi e ca și cum ai merge la curve dar n-ai avea voie să le fuți. E de căcat.

Da, mulți vor renunța la fumat. Tocmai pentru că sunt social smokers, aka d-ăia care nu fumează decât când ies la cafea sau la bere, ca să pară cool, sau, mna, din orice alte motive. De ce sunteți toți atât de panicați că fumul meu vă omoară? Respirați aer poluat, mâncați și beți numai mizerii, dar țigara mea e de vină?!?! Vrei o schimbare, începe cu tine. Sunt de acord că nu tuturor le place să stea în fum. Eu, ca fumătoare, de multe ori am mers în localuri neaerisite unde nici te usturau ochii ca dracu atunci când fumau mai mult de două persoane. Și unde poate nu mai veneam a doua oară.

În plus, asta era problema cea mai mare a României? Din cauza fumatului în baruri nu era România o țară civilizată?! Să vedem, politicieni care nu-s corupți, bifat. Autostrăzi decente, bifat. Spitale în care nu se urcă gândacii pe tine, bifat. Ce mai era? A, da, fumatul în baruri. Pff, bine c-o rezolvarăm și pe asta. Gata, coaie, acum suntem cel puțin la fel de dezvoltați ca Germania, în sfârșit.