De vreo două zile a intrat în vigoare legea aia care ne interzice să fumăm în baruri, printre altele. De vreo două zile atât fumătorii, cât și nefumătorii, postează încontinuu rahaturi pe rețelele de socializare Facebook. Ca să lămurim ceva de la început, eu sunt fumătoare. Și nu d-aia de fumează doar când iese la bere și după stă 5 zile fără să tragă un fum. Nu, io-s d-aia hardcore, care bagă minim patruj’ de țigări pe zi și-și fute plămânii de 7 ani de zile.

Patronii de baruri, biciușcării, bodegi, restaurante etc au luat-o razna că nu mai au clienți. No shit, majoritatea oamenilor care se duceau la cârciumă fumau, beau cinșpe beri și stăteau pân’ la 5 dimineața. Nu zice nimeni că n-o să mai iasă niciunu’, dar poate n-o să mai bea nici cinșpe beri și nici n-o să mai stea până îi dă barmanul afară. Pentru că nu le convine să bea bere overpriced în condițiile în care trebuie să iasă din 10 în 10 minute afară, să le înghețe coaiele/ovarele doar ca să tragă și ei câteva fumuri.

Patronii ăștia sunt și ipocriți, și-mi pare rău s-o spun, dar ăsta e adevărul. Legea până acum spunea să delimitezi spațiile în care se poate fuma de ălea în care nu se poate. Legea probabil zicea și că ești obligat să bagi bani în sisteme de ventilații ca lumea, că mna, nici măcar nouă, specimenelor ăstora scârboase care ne sinucidem lent, nu ne place să stăm în baruri unde e perdea de fum și-ți dau lacrimile și eventual îți vine să borăști, iar patronii nu au bunul simț nici măcar să deschidă un geam sau o ușă. Am intrat în baruri unde nu exista efectiv niciun sistem de aerisire, și dacă deschideai geamul îți sărea personalul în cap, că se face frig. Well fuck you then, I’m out. În alte localuri puteai să fumezi până făceai cancer și nu era deloc deranjant fumul. (da, și pe noi, fumătorii, ne irită fumul de țigară în încăperi nearisite. shocker!)

În fine, întrebarea mea e, câți din patronii ăștia respectau legea care era până acum? Yup. My point exactly. Totuși, e irelevant, pentru că indiferent de cât de aerisit sau nu era barul până acum, oricum nu se mai poate fuma niciunde.

În restaurant mi se pare de bun-simț să nu se fumeze. Oamenii vin să bage-n ei și da, e nașpa să-ți sufle vreunu’ fum de țigară-n nas când tu savurezi ceafa de porc în sos de soia. Asta cred c-am înțeles-o toți și fac pariu pe orice că dacă se interzicea fumatul doar în restaurante, ne durea pe toți în cur și eu nu mai scriam postarea asta.

În bar, pe de altă parte… Barurile-s făcute pentru vicii, fie că viciul ăla e alcoolul sau țigările sau cocaina. Să dai o lege care interzice fumatul în baruri e ca și cum i-ai spune aluia care se duce la curve că n-are voie să le fută. E stupid și nu ne face cu absolut nimic mai civilizați. Oricum suntem toți niște țărani infecți cu mentalități de comuniști care arată homosexualii cu degetu’ pe stradă și dau limbi moaștelor de câteva ori pe ani. Faptul că nu mai avem voie să fumăm în baruri nu ne deschide în niciun fel mințile, iar ăia care se bucură de legea asta sunt tâmpiți. Și așa ajungem la cealaltă categorie de ipocriți, nefumătorii. Dar nu nefumătorii normali, pe care-i doare la bască de noi și poți să le fumezi în nas cinșpe pachete că nu-i deranjează, nope, eu vorbesc aici despre ipocriții ăia eco-hipsteri-vegani care se plâng ca duduia la ciclu că ei nu pot, dom’le, să meargă în baruri, că intră și ei să-și ia o bere și ies cu cancer la plămâni. Atunci marș, bă, prostule în baruri unde NU se fumează, că există și d-alea. Existau, adică, vorbim aci de vremurile apuse în care nu-ți trântea nimeni o amendă că ai îndrăznit să aprinzi un chiștoc la cârciumă. Du-te-n pula mea și bea-ți apa plată în alte baruri, nu veni să strâmbi din nas că ne vezi pe noi cum ne otrăvim. În biciușcării nu se servește tofu sau bere vegană, așa că oricum n-ai tu ce căuta aici. Aci ne înecăm noi amaru’, ăștia care bem cinci din aceeași bere și nu ne e frică de vreo sida, ăștia care poștim țigări când rămânem fără și aprindem chiștoacele altora din scrumieră. Da, suntem atât de scârboși, treci peste.

Vis-a-vis de patronii care vor să facă haz de necaz și așteaptă cu nerăbdare nefumătorii, îmi pare rău, dar specimene astea eco de care vorbeam io până acun-ar intra și nici n-o vor face în cârciuma ta, unde lămâia de la tequila nu e organică, ci e luată de la supermarket. Dar nici nu cred că se aștepta vreun patron la asta, or am I wrong? Nu știu încă dacă se poate și nu vreau să mănânc căcat, dar dacă știți că 90% din clienții voștri sunt d-ai casei, și fumători, încercați chestia cu cigar club, vor veni și nefumătorii ăia mișto, care veneau și până acu. Vă garantez că preferă asta decât să stea la păzit gecile prietenilor care sunt afară la țigară.

 

P.S.: dacă are vreun fel de importanță, eu nu mai am ce căuta în cafenele. în baruri mai reziști, dar cafeaua fără țigară e ca muia fără finalizare. merge, dar parcă lipsește ceva.